Haute cuisine - trucuri și sfaturi

Cum să decorezi farfuria ca un master chef.

O privire admirativă, aruncată pe furiș către preparatul servit, este un semn că ai nimerit la țintă: chiar înainte ca furculița să alunece spre farfurie. Este adevărat ca ai o singură șansă pentru a face o bună impresie.

Prin urmare, hrana pe care o servești trebuie să fie cel puțin la fel de plăcută ochiului, pe cât este de gustoasă. Arta decorării farfuriei are o singură regulă: mai puțin înseamnă mai mult. Dacă adoptați acest principiu în creațiile culinare, ați parcurs deja jumătate din drumul către un aspect profesional al mâncării. Apoi, urmați aceste șase reguli simple de servire și – voilà – farfuria este pregătită să îi încânte pe invitați.

Curat și strălucitor.

Aranjarea farfuriei depinde de conținut. În unele cazuri, preparatul necesită o suprafață rece de servire, în alte cazuri – o suprafață încălzită. Dar, înainte să vă gândiți la temperatură, asigurați-vă ca farfuria este impecabilă. Un amestec simplu, folosit chiar și de bucătarii profesioniști, este format din o parte apă și o parte oțet alb. Pulverizați amestecul peste farfurie și ștergeți cu o cârpă curată.

Albul elegant.

Preparatul pe care îl serviți ar trebui să fie vedeta. O suprafață generoasă de servire, perfect curată, va pune în evidență conținutul și va oferi posibilități nenumărate pentru a vă testa creativitatea. Albul farfuriei va contrasta puternic cu preparatul. Cu alte cuvinte, nu puteți da greș dacă alegeți farfurii mari, albe.

Suprapunere.

Conturul unei farfurii pentru supă este limita peste care creativitatea nu mai oferă siguranță. Chiar dacă serviți preparatul în farfurii adânci, este indicat să stabiliți o limită. Este posibilă, însă, aranjarea pe verticală. Suprapuneți ingrediente, compuneți... Dispunerea ingredientelor pe verticală crează o imagine mai interesantă.

În loc de farfurie.

Folosiți-vă imaginația. Lăsați preparatul să vă inspire. De la un platou din lemn până la unul ceramic, de la un vas de sticlă până la un bol pentru pâine. De dragul ineditului, regula farfuriei clasice poate fi încălcată.

Numere impare.

Poate părea surprinzător însă, alături de culori, forme și arome, numerele sunt, de asemenea, importante. Atunci când serviți feluri de mâncare compuse din piese individuale, se aplică regula numerelor impare. Gruparea lor în acest mod face preparatul să fie estetic, interesant și atractiv.

Culori contrastante.

La fel ca armonia aromelor, și cea a culorilor are o importanță deosebită. Când decorați, optați pentru vegetale proaspete, bucăți de fructe, crenguțe, sosuri, flori, nuci, amestecuri creative. Folosiți culori îndrăznețe, dar nu exagerați. Nu uitați ca moderația este esențială.