10 recomandări pentru o alimentație sănătoasă
1. Local. Sănătos.
Alimentele sănătoase pot fi găsite în proximitate.
De fapt, alimentele sănătoase pot fi găsite la o aruncătură de băț - în grădina proprie, în păduri, la fermele din împrejurimi. Există multe super-alimente ce pot fi incluse în dietă. Afinele, de exemplu, oferă cantități însemnate de magneziu, fier, beta-caroten, vitaminele B și C. Roșiile, care pot fi cultivate și în grădina proprie, conțin 13 vitamine (în special C și E), 17 minerale, mult potasiu și beta-caroten. Adăugând semințe de in în dietă, vă puteți bucura de proteine, minerale și fibre, la fel ca și de acizi grași Omega-3.
2. Simplu. Colorat.
Alegeți ingrediente sănătoase și moduri simple de preparare.
În loc sa numărați caloriile, concentrați-vă pe selectarea unor alimente variate, colorate, proaspete și produse local. Combinațiile inedite de ingrediente oferă multiple beneficii organismului.
3. Proaspăt. Cu mai puțină procesare termică.
Un principiu bun de urmat: "Mai puțin înseamnă mai mult".
Cu alte cuvinte: cu cât alimentele sunt procesate mai puțin, cu atât beneficiile sunt mai mari. Gătirea, coacerea sau prăjirea distrug o mare parte din elementele benefice din alimente. Puteți opta, în locul unei gătiri excesive, pentru metode rapide de preparare: paste tartinabile, salate, platouri cu fructe sau sucuri proaspete.
4. Lichid. Mai ușor de digerat.
Sucuri proaspete.
Prin consumul de sucuri proaspete, organismul beneficiază de nutrienți și vitamine, dar și de carbohidrați și energie. Fructele și legumele transformate în suc sau piure sunt mai ușor de digerat, iar corpul consumă o cantitate mai mică de energie pentru a le procesa. Elementele benefice sunt absorbite mai ușor și mai rapid în organism.
5.Energie. Multe de grăsimi sănătoase.
Mituri despre grăsimi.
Efectele nedorite ale acizilor grași saturați, la fel ca și cele ale alimentelor procesate termic cu grăsimi sunt deja cunoscute. Grăsimile nesaturate, pe de altă parte, sunt sănătoase și necesare pentru funcționarea optimă a organismului. Acestea pot fi ușor transformate în uleiuri preparate acasă. Acizii grași Omega-9 se găsesc în arahide, alune, migdale, nuci de macadamia; acizii grași Omega 3 se găsesc în seminte de in, nuci, semințe de soia, muștar; acizii grași Omega-6 se găsesc în semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, susan, porumb, semințe de cânepă.
6. Moderație. Și echilibru.
Aportul zilnic de produse alimentare.
Alimentele ar trebui distrubuite echilibrat în 5 mese / zi. În acest mod pot fi evitate balonarea, senzația de oboseală și fluctuațiile cantității de zahăr din sânge. Consumând porții mici de alimente, veți oferi organismului doar cantitatea de nutrienți de care are nevoie, fără a-l solicita. De fapt, organismul uman nu este capabil să stocheze cantități mari de nutrienți pe care să îi folosească ulterior. De aceea este recomandat să nu consumăm cantități mari de alimente la o singură masă.
7. În ordinea corectă.
Alimentele trebuie consumate în ordinea corectă.
Deși fructele și legumele fac parte din dieta zilnică, trebuie să remarcăm faptul că prin consumarea alimentelor în ordinea incorecta supunem organismul unui stres inutil. Fructele și legumele crude sunt mai ușor de digerat decât carnea, de exemplut. De aceea este recomandat ca acestea să fie consumate înainte de masă sau, mai bine, ca gustare separată.
8.Esențial.
Oferă-i organismului tot ce este necesar.
Dacă ați decis să adoptați o dietă alimentară sau nu mai consumați anumite produse, asigurați-vă că oferiți organismului toate elementele necesare. Carnea și produsele care conțin proteine de origine animală pot fi înlocuite, parțial cu proteine de origine vegetală din legume, fructe, cereale, nuci sau semințe.
9. Hidratare.
Pentru funcționarea optimă a organismului.
La fel ca alimentația, aportul de lichide este esențial pentru organism. Oboseala, epuizarea sau durerile de cap pot fi semne ale deshidratării. O parte din cantitatea necesară de lichide este conținută de alimente (aprox. 1000 ml / zi). Astfel, cantitatea suplimentară de lichide (de preferință apă) trebuie să fie de 1500 - 2000 ml.
10. Suficient timp.
Acordați-vă un moment de liniște în timpul meselor.
Pentru că în timpul zilei ne confruntăm cu numeroase situații stresante, în timpul mesei este necesar să ne bucurăm de cateva momente liniștite. Nu mîncați în picioare, acordați suficient timp, deoarece mâncarea insuficient mestecată va supune organismul unui stres suplimentar, indiferent de câte substanțe benefice conține. Este recomandat să mâncați cu plăcere și să apreciați ceea ce consumați.